Verzorging


Hier vindt u informatie over het verzorgen en onderhouden van rozen en informatie over gewasbescherming.

 

Rozen kiezen


Rozen in potten kunnen in elk jaargetijde worden geplant. Rozen met kale wortels kan men het beste in de late herfst of vroege voorjaar (van begin nov tot eind mrt) planten, behalve tijdens een vorstperiode. Alvorens u een keuze maakt, is het de moeite waard om tijdens de bloeiperiode de kwekerij te bezoeken. Bij Rozenhave krijgt u een beeld van de hoogte, kleur en geur van de verschillende soorten en wordt er de tijd genomen om u te helpen bij uw keuze.

 

Standplaats


Rozen houden van zon, wind, water en vruchtbare grond. Nieuwe rozen gedijen meestal niet in grond waar al eerder rozen hebben gestaan. Ze bezwijken dan onder rozenmoeheid. Het planten en onderwerken van Afrikaantjes gaat het rozenaaltje (de veroorzaker van rozenmoeheid) tegen. Tevens is het afgraven van 60 cm grond en het opbrengen van nieuwe grond afdoende.

 

Rozen planten


Plant de rozen zo snel mogelijk na de aanschaf. Wanneer dit niet kan, kunt u de planten het beste met de wortels in de grond  wegzetten. Maak de wortels goed nat. Leg de rozen uit op de plek waar ze moeten komen. Houd daarbij een tussenruimte aan van 40 á 50 cm. Maak een plantgat dat breed en diep genoeg is. De oculatieplaats (verdikking) moet ongeveer 2,5 cm onder de grond komen en de wortels moeten breed naar beneden kunnen hangen. Doe eerst een beetje compost in het plantgat, daarna aarde en evt. iets beenderenmeel. Zet de roos in het plantgat en zorg dat de wortels verspreid zijn. Vul het gat op met grond en schud de roos iets heen en weer. Druk daarna de grond stevig aan en geef de roos ruim voldoende water.

 

Bemesting en gewasbescherming


De roos is gulzig en heeft behoorlijk veel voedsel nodig om herhaaldelijk prachtige bloemen te produceren. De rozen hebben minimaal 2 maal per jaar een speciaal samengestelde meststof nodig. B.v. na de snoei in maart en na de eerste bloei. Deze samengestelde meststof (rozenmest) bestaat uit: Stikstof voor de groei (zit ook in bloedmeel),  fosfaten voor de wortelontwikkeling (zit ook in beenderenmeel), kalium voor een goede weerstand tegen ziekten en vergeling van het blad (zit ook in de as van hout)en  magnesium voor de opname van voedingsstoffen (zit ook in bananenschillen).

Het watervasthoudend vermogen van zandgrond wordt verbeterd door oude koemest, paardemest en of compost.  Bij Rozenhave is o.a. beenderenmeel, bloedmeel, kalk, cocospeat en samengestelde rozenmest verkrijgbaar. Daarnaast zijn er biologische gewasbeschermingsmiddelen te verkrijgen ter voorkoming en bestrijding van luis, sterroetdauw en meeldauw.

 

Snoeien


Snoeien verjongt de plant en bevordert de bloei. De doorbloeiende rozen worden in maart gesnoeid; de éénmalige bloeiers na de bloei. Vuistregel: Jong en sterk hout blijft staan, oud en zwak hout wordt weggesnoeid.

Snoei flink terug tot op circa 3 á 4 ogen. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen (boven het eerste vijfblad) tijdens de bloei bevordert de ontwikkeling van nieuwe knoppen.

 

Hoe houden we rozen (biologisch) gezond


Een humusrijke bodem en voldoende zon, water en voeding zorgen voor gezonde en rijkbloeiende rozenstruiken. De weerstand tegen ziekten en belagers is dan groot. Tevens geldt dat voorkomen beter is dan genezen!

Voorkom luis! Bevorder het aantal vogels in de tuin door nestkastjes  op te hangen. Leg gladde platte keien tussen de rozen, zodat oorwormen overdag kunnen schuilen en ’s nachts de luis van de rozen kunnen halen. Door een harde waterstraal vallen de luizen van de knoppen af. Luis kan namelijk niet omhoog klimmen. Knijp ook enkele luizen op de roos dood en verspreid de lijkjesgeur door zelf de onaangetaste knoppen met uw vieze vingers aan te raken.

Voorkom meeldauw en sterroetdauw. Dit zijn de meest voorkomende schimmels. Meeldauw legt een witte waas over de bladeren en sterroetdauw veroorzaakt zwarte plekken op het blad, dat daarna geel wordt en afvalt. Voorkom beide door een luchtige (winderige) standplaats te kiezen en zoveel mogelijk aan de voet van de plant te begieten in plaats van over het blad.

Verder is het van belang aangetast blad te verwijderen. U kunt sterroetdauw ook preventief behandelen met b.v. Vital, een biologisch bestrijdingsmiddel dat verkrijgbaar is bij Rozenhave.

Wilde scheuten nemen energie weg van de roos. Ze moeten dan ook zo snel mogelijk afgebroken worden. Wilde scheuten zijn herkenbaar doordat ze dunner zijn, lichter groen van kleur en 7 blaadjes of meer aan één blad hebben.

Overwinteren: Zorgt u ervoor dat de roos in het najaar aangeaard wordt. Gooi er ruige stalmest bij en/of bladafval.